Anorectal Diseases

7602a89acba86ae82547881276e5ea03d479014dc82d59d866f550b43418300f
pexels andrea piacquadio 3755755 1 scaled e1657647449265 1000x400 1

Anorectal Diseases

The rectum, the last part of the large intestine, ends with the anus (breech). Benign diseases of these two regions (anorectal) cause problems such as constipation, bleeding, pain, itching and stool incontinence that impair quality of life.

What is hemorrhoidal disease (hemorrhoids)?

Hemorrhoids are vascular cushions in the anal canal and are normal anatomical structures found in every human being. When they grow and start to go out of the breech, the symptoms of the disease increase.

What are the symptoms?

Symptoms such as itching, rectal swelling, bleeding, pain are observed. Bleeding is usually during defecation and is bright red in color.

How is it diagnosed?

Examination usually provides a diagnosis, but if necessary, endoscopy procedures (rectosigmoidoscopy or colonoscopy) that provide visualization of the large intestine should be performed.

Treatment:

The most commonly used treatment method is surgery with laser. In this method, the pain is much less compared to the old traditional methods and the recovery time is much shorter, so the return to work is very fast.

What is anal fissure (fissure)?

Anal fissure (crack) is a disease that causes severe pain and sometimes bleeding during and after defecation as a result of a crack-shaped wound at the exit of the anus. Although it is small in appearance, the discomfort it causes is very obvious. The crack is most common in the posterior midline. It can be seen at the same rates in men and women and in all age groups.

Fill In The Form We Will Contact You
"Let's take the first step together."
icon phone

Call Us

+9 0546 576 61 91

Sıkça Sorulan Sorular

Hastaların çoğunda şikayetlerin başlamasından önce büyük ve sert bir dışkılama hikayesi veya ishal sırasında sık bağırsak hareketlerinin oluşu hastalığı başlatan olaydır.

Hastaların çoğunda makatta ağrı ve özellikle ağrılı dışkılama görülür. Ağrı, dışkının çıkışı sırasında genellikle yırtılır, kesilir gibi veya yanma şeklinde hissedilir. Ağrı, anal kanaldaki lezyonun büyüklüğü ile orantılı değildir. Çatlak küçük; ama ağrısı şiddetli olabilir. Ağrı dışkılamadan hemen sonra kısa sürede bitebilir veya devamlı olabilir. Bazen dışkılama işlevini başlatmayı durduracak kadar kabızlık oluşturabilir. Büyük, sert dışkının geçişi çatlağın daha da ilerlemesine veya devam etmesine neden olur.

Anal fissür nasıl tedavi edilir?

Anal fissürün tedavisinde kabızlıktan korunma çok önemlidir. Bunun için bol meyve, sebze tüketilmelidir.. Anal fissür oluşmuşsa diyet, dışkı yumuşatıcı ilaçlar, kısa süreli topikal kremler ile medikal tedavi denenir. Medikal tedavi ile iyileşme sağlanamazsa makata uygulanan botulinum toksin (botoks) ile veya cerrahi olarak tedavi edilir.

Anal fistül makat iç yüzü ile makatın dışındaki cilt arasında iltihaplı kanal şeklinde anormal bir bağlantıdır. Tek bir kanal şeklinde olabileceği gibi ağaç dalı şeklinde birkaç kanaldan oluşabilir. Köstebeğin toprak altında yaptığı yolları da andırır. Ancak burada bu yolların geçtiği yerler çok önemlidir, çünkü bu bölgede fonksiyonları açısından insan yaşamında çok önemli kaslar vardır. Fistül bir kere meydana gelmişse, artık sürekli iltihap akacak demektir. Kendiliğinden düzelmesi çok nadirdir, mutlaka tedavi gerektirir.

  • Makatta ve çevresinde ağrı, şişkinlik
  • Makatta kaşıntı ve yanma
  • Oturmakta güçlük
  • Makatta kızarıklık
  • Makatta dolgunluk hissi
  • Makat çevresinde kötü kokulu veya kanlı akıntı
  • İç çamaşırda kirlenme
  • Ateş
  • Ağrılı idrar yapma
  • Kabızlık

Anal fistüllerde kendi kendine iyileşme gibi bir durum söz konusu değildir. Bu düşünce ancak hastaya zaman kaybettirip durumun kötüleşmesine yol açacaktır. Ayrıca ilerlemiş fistül oluşumunun o bölgede cilt kanserini tetiklediği de ileri sürülmektedir.

Anal fistülün tedavisi için mutlaka müdahale gerekmektedir. Günümüzde iyileşme kolaylığı ve komplikasyon oranının düşük olması nedeniyle lazer ile  tedavi en çok tercih ettiğimiz yöntemdir. Antibiyotik tedavisi ancak destek amaçlı kullanılabilir, iyileştirici etkisi yoktur.

Lazer tedavisi, anal fistüllerin tedavisinde son 10 yılda çok yoğun kullanılan ve fistül tedavisi sonrası gaz ve dışkı kaçırma riskini en aza indiren, yüz güldürücü sonuçları olan bir tedavidir. Ayrıca daha az ağrı çabuk iyileşme ve enfeksiyon riskinin az olması gibi, bilimsel yönden ispatlanmış avantajları vardır. Anal fistülde lazer tedavisi yapılan hastalar genellikle ertesi gün eve gönderilmekte ve bir iki gün içinde normal hayatına dönebilmektedir.