Cilt Lekesi Tedavisi

7602a89acba86ae82547881276e5ea03d479014dc82d59d866f550b43418300f
cilt lekesi tedavisi

Sağlıklı ve Parlak Bir Cilt İçin Cilt Leke Tedavisi Nedir?

Parlak ve genç bir cilt görünümü herkesin arzusu. Çeşitli nedenlerden oluşan cilt lekeleri de böylesi bir görüntünün üstüne gölge düşürüyor. Elbette bu lekelerin ufak tefek olanları çeşitli kozmetik ürünleriyle kapatılabiliyor. Fakat bazı lekeler var ki kişinin hem psikolojisini hem sosyal hayatını etkiliyor. 

Cilt lekesi, derinin en dış bölümünü oluşturan epidermis tabakasında bulunan ve melanin pigmenti üreterek derinin doğal rengini oluşturan melanosit hücrelerinin bozulması ya da deforme olması sonucu oluşmaktadır. Güneş ışınlarına fazla maruz kalmak, hormonal ilaç tüketimi, hamilelik, genetik faktörler ya da bazı kimyasalların deri ile teması cilt lekesi oluşumuna sebebiyet verebilir.

İnsanı rahatsız eden bu cilt lekelerinden düzenli tedaviyle ve medikal işlemlerle kurtulmak mümkün! Şimdi, cilt leke tedavisi ile ilgili tüm detaylara beraber göz atalım.

Cilt Lekeleri Neden Oluşur?

Cilt lekesi karşımıza farklı türlerde çıkabilmektedir. Cilt lekesi oluşum nedenleri bu sebeple değişmektedir. 

Akne

Akne, epidermis tabakasında hücrelerin çok fazla yağ üretmesi sonucu ortaya çıkan bir problemdir. Aşırı aktif yağ bezleri, ergenlik,menstruasyon vb. durumlar ciltte aşırı yağlanmayı tetikleyerek akne oluşumuna sebep olur. Stres, depresyon ve anksiyete gibi ruhsal durumlar ise hormonal dengeyi etkilediği için yine akne oluşumuna sebep olabilmektedir. Akne, görünüşüne göre farklı çeşitlerde bir cilt problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. 

  • Siyah nokta : Açık komedon olarak da bilinen siyah noktalar, gözeneklerde biriken yağların hava ile temas edip okside olması sonucu oluşmaktadır. Yağlı cilde sahip kişilerde genellikle T bölgesinde (burun,alın,çene) görülen akne çeşididir. 
  • Beyaz nokta : Beyaz veya ten rengi bir görünüme sahip küçük ve yuvarlak lekelerdir. Yüzde genellikle göz çevresinde bulunmaktadır. Gözeneklerin yağ ve ölü cilt hücreleri ile tıkanması sonucu deride beyaz nokta oluşumu gerçekleşmektedir. 
  • Papül & Püstül : Cilt yüzeyinde yer alan kırmızı şiş akneler papül olarak adlandırılır. Gözeneklerin tıkanması sonucu, deri altındaki keseciklerde biriken bakterilerin bulundukları bölgede iltihaplanması ile meydana gelirler. Püstülde, papülden farklı olarak merkezde sarı-beyaz renkli iltihap yer alır.
  • Nodüler akne: Nodüller, cilt yüzeyinde açıkça belli olup, kırmızı veya ten rengi bir görünüme sahiptir. Genellikle diğer akne çeşitlerine göre daha ağrılı ve hassas bir yapıları vardır. Genellikle aynı bölgede çıkmaya devam eder.

Melasma

Melasma, melanosit hücrelerinin melanin pigmentini fazla salgılaması sonucu oluşmaktadır. Bu durum ciltte kendini kahverengi lekeler ile belli eder. Hamilelikte cilt lekesi oluşması sonucunda kloasma olarak adlandırılmaktadır. Melasma, daha çok kadınlarda görülen bir cilt lekesi türüdür. Melanin pigmenti üretimini arttırarak melasmaya sebep olan faktörler: ailesel yatkınlık, güneş ışınlarına fazla maruz kalma, hamilelik, kozmetik ürün kullanımı,doğum kontrol hapı gibi hormonal dengeyi etkileyen ilaç tüketimi.

Vitiligo

Vitiligo, melanosit hücrelerinin melanin pigmenti üretimini durdurması ya da melanosit hücrelerinin ölmesi sonucu meydana gelmektedir. Bu rahatsızlığın yaşandığı bölgelerde, ciltte cilt tonundan daha açık renkli veya beyaz lekelenmeler gözükmektedir.

Çiller

Çiller, melanin üretiminin belirli bölgelerde yoğun olması sonucu oluşmaktadır. Genellikle, açık tonlarda cilt rengine sahip kişilerde oluşumu gözlemlenmektedir. Yaz mevsimlerinde, güneş ışınlarına daha fazla maruz kalınması sebebi ile çillerin bulunduğu bölgede daha fazla melanin üretilir ve çil lekeleri daha koyu bir tona kavuşur. 

Güneş Lekeleri

Güneş lekesi, güneş ışınlarına fazla maruz kalma sonucu oluşan kahverengi renkli cilt lekesidir. Güneşe doğrudan maruz kalmak dışında solaryum sonucu oluşması da mümkündür. Genellikle el ve yüz bölgelerinde meydana gelmektedir. 

Doğum Lekesi

Doğum lekeleri, vasküler ya da pigment yoğunluğuna bağlı sebeplerle oluşmaktadır. Vasküler yani damarsal doğum lekeleri, vücutta kan damarları oluşumu sırasında bazı kan damarlarının belirli bir bölgede yoğunlaşması ya da boyutunun normalden farklı olması sonucu oluşabilmektedir. Göz kapaklarında görülen ve kırmızı, pembe tonlara sahip bir leke olarak karşımıza çıkan somon lekesi, kol bacak veya boyun bölgesinde bebeklik döneminde oluşabilen hemanjiyomlar, ya da küçük kan damarlarının aşırı büyümesi sonucu genellikle yüz ve boyun bölgesinde kırmızı mavi renkli lekeler olarak görülen şarap lekeleri vasküler doğum lekelerinden yaygın olanlardır. Çoğu insanda sıklıkla karşılaşılan benler, çocukluk döneminde ortaya çıkan açık kahverengi renkli lekeler olan sütlü kahve lekesi, vücudun sırt ve kalça bölgelerinde görülen ve mor, mavi renge sahip olabilen moğol lekeleri pigment yoğunluğundan kaynaklı oluşan doğum lekeleridir. 

Deri Döküntüleri

Bu cilt lekesi türü, egzama sedef gibi cilt hastalıkları sonucunda oluşmaktadır. Deride pullanma ve dökülme gözlemlenmektedir. 

Cilt Kanseri 

Bazal hücreli, skuamöz hücreli ve melanom olarak üçe ayrılan cilt kanseri, ciltte farklı renk ve şekle sahip lekelerin oluşumuna sebep olabilmektedir. 

Yaşlılık Lekesi

Genellikle orta yaşlarda, ciltte oluşmaya başlayan yaşlılık lekesi genellikle vücudun el, sırt ve yüz bölgelerinde meydana gelmektedir. Genellikle, cildin güneşe en çok maruz kalan bölgelerinde oluştuğu gözlemlenmektedir. Farklı boyutlara sahip kahverengi lekeler ya da et beni görünümüne sahip olabilmektedir.

cilt lekesi shutter 16 9 1576487339 768x432 2
Formu Doldurun Biz Size Ulaşalım
"Geçici mide balonuyla kalıcı sonuçlar elde edin"
icon phone

Bizi arayın

+90 216 363 66 88

Sıkça Sorulan Sorular

Cilt lekelerinin tek nedeni güneş değildir. Cilt lekesi türlerinin oluşum sebepleri arasında ortak ve yaygın bir faktör olsa da ; genetik unsurlar, hormonal yapı, gebelik, kozmetik ürün kullanımı gibi faktörler de cilt lekesi oluşumunu etkilemektedir.

Cilt leke tedavisinde uygulanacak olan yöntem; lekenin oluşum nedenine, tipine ve derinliğine bağlı olarak farklılık gösteriyor. Dolayısıyla cilt leke çeşitleri için farklı farklı tedavi yöntemleri var. Peki, bu yöntemlerden birini seçmeden önce yapılması gereken işlemler ve genel olarak uygulanan yöntemler neler?

  • Leke tedavisine başlanmadan önce bir dermatolog uzmanı tarafından lekenin oluşma nedeni ve yapısı belirlenmeli. 
  • Ciltte önceden meydana gelmiş yanık, kızarıklık ya da kaşıntı gibi sorunlar varsa öncelikle bunlar tedavi edilip iyileştirildikten sonra tedaviye başlanmalı. 
  • Cilt leke tedavisi konusunda genellikle tek bir tedavi yöntemi yeterli olmaz. Bu nedenle de leke tedavisi, çeşitli yan ürünlerle desteklenmeli.

Farklı cilt leke çeşitlerinde kullanılan birçok tedavi olduğundan bahsetmiştik. Bu tedavilerin neler olduğunu keşfedelim.

  • Mezoterapi ile leke tedavisi

Mezoterapi, ince iğnelerle leke açıcı ve antioksidan maddelerin cilt altına enjekte edilerek uygulanan bir tedavi yöntemidir. Lekenin tekrarlamaması için cilt dokusu sağlamlaştırılır ve iyileştirilir. Bu nedenle de vitamin, aminoasit ya da hyalüronik asit içeren mezoterapi ürünleri de devam tedavisi olarak uygulanır. 

  • PRP ile leke tedavisi

Hastanın kendinden alınan kandaki zengin plazma kısmının ayrıştırılmasıyla cilde enjekte edilen bir tedavi yöntemidir. PRP uygulaması sayesinde ciltteki lekeler iyileşir, cilt tazelenir ve yeni bir görünüme kavuşur.

  • Kimyasal peeling tedavisi ile leke tedavisi

Kimyasal peeling tedavisi, cildin üst katmanını hafifçe soyup pigment üreten hücrelerin pigment sentezini baskılayan bir yöntemdir. Bu yöntem aynı zamanda ciltte kolajen üretimini de artırmaya yardım eder ve cildi yeniler. Daha çok yüzeysel lekeler için kullanılır.

  • Leke açıcı kremler ile leke tedavisi

Melanosit hücrelerinde üretilen melanin pigmenti cilde renk verir. Melanin pigmentinin yoğunluğu cilt renginin açık ya da koyu olmasındaki belirleyici unsurlardan birisidir. Leke açıcı kremler, genellikle uygulandıkları bölgelerde melanosit hücrelerine etki ederek melanin pigmenti üretimini azaltırlar. Bu durum ciltte oluşan lekelerin renginde açılma ile sonuçlanır. Fakat istenen etkinin görülebilmesi için, uzun süreli kullanım tavsiye edilmektedir.

  • Lazer tedavisi ile leke tedavisi

En sık kullanılan cilt leke tedavisi çeşitlerinden olan lazer, pigment hücreleri lazer ışınlarıyla beraber yeniler. Ancak bronz ya da koyu tenli kişilerin lazer tedavisi yaptırırken uygulamanın titizlikle yapıldığına özellikle dikkat etmeleri gerekir.

  • Dermapen ile leke tedavisi

Kalem şeklindeki dermapen cihazının ucundaki çok sayıda iğneyle uygulanır. Cilde uygulanan serumlar sonrasında dermapen cihazı, lekelerin üzerinde gezdirilir ve gözle görülmeyen delikler açılır. Deliklerin açıldığı bölgelerin kanaması sonrasında cildin onarım mekanizmasının devreye girmesi sağlanır. Böylelikle cilt yeniden tazelenir ve lekeler giderilir.

  • Karbon peeling 

Aktif kömür ya da aktif karbon olarak isimlendirilen madde, toz formuna getirilerek cilde fayda sağlaması için, pek çok cilt rahatsızlığı ve kusurunun tedavisinde kullanılabilir. Boşluklu bir yapıdan oluşan aktif karbon, peeling yöntemi ile cilde uygulanması ile gözeneklere kolay bir şekilde nüfuz eder. Gözenekler içerisinde bulunan kir, yağ ve hücre atıkları gibi istenmeyen maddelerin temizlenmesini sağlar. Gözeneklerin sıkılaşmasını sağlayarak genişlemesini önler. Cildin en üst tabakasındaki ölü hücreleri temizleyerek cildin canlı dokusunu ortaya çıkartan karbon peeling, cildi canlandırarak güneş lekelerinden arındırır.

Güneş lekesi tedavi yöntemleri, çoğu zaman kişi için kesin bir çözüm olmaz. Günümüzde uygulanan tedavi yöntemleri, güneş lekelerinin renklerini açar fakat lekelerin tekrar oluşmamasını garanti etmez. Güneş lekesi tedavisinde kullanılacak yöntem, doktor incelemeleri sonucunda hasta ile birlikte belirlenmektedir.

Yaşlılık lekesi tedavisinde, en çok kullanılan yöntemler buz tedavisi ve lazer tedavisidir. Tedavi süreci, lekelerin boyut ve yoğunluğuna bağlı olarak hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir. 

Cilt lekesi tedavisinde, krem uygulaması için mutlaka bir doktora danışılması gerekmektedir. Cilt lekesi tedavisi amaçlı üretilen kremlerin içerikleri, çoğunlukla bulundukları bölgedeki melanosit hücrelerine etki ederek melanin pigmenti üretimini azaltacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sebeple, cilt lekeleri için krem kullananların, tedavi bölgesi dışına kremi uygulamamaya özen göstermesi gerekmektedir. Aynı zamanda, kullanılacak kremin doktor gözetiminde kullanılması tavsiye edilmektedir. Günümüzde, cilt lekesi tedavisi için üretilen pek çok krem bulunmaktadır. Cilt tipinize ve sahip olduğunuz rahatsızlığa en iyi çözümün ne olduğunu belirlemek için mutlaka bir doktora danışmanız gerekmektedir.

Cilt leke tedavisi için net bir süre vermek yanlış olur. Çünkü bu tedaviler, kişinin cilt yapısına, yaşına, cilt lekesinin derinliğine, türüne ve uygulanacak işleme göre değişiklik gösterir.

Hür türlü leke tedavisi için en uygun zaman kış aylarıdır. Yaz aylarında güneş ışınlarının etkisi çok güçlü olduğu için leke tedavisinin yazın yapılması önerilmez. Ayrıca bazı leke tedavilerinde cildin soyulması, bir süre dinlenmesi ve yenilenmesi istenir. Yani kış aylarında bu aşamalar daha rahat gerçekleşir. 

Ciltte oluşan yanıklar, yanık dereceleri 1. ve 2. seviye ise evde tedavi edilebilirler. İleri derece yanıkların tedavisinin doktor gözetiminde yapılması gerekmektedir. Evde gerçekleştirilen yanık tedavisinde en çok dikkat edilmesi gereken konu buzun cilde doğrudan temasıdır. Buzun cilde doğrudan temas etmesi cilt yanığına sebep olabilir ve yanık tedavisinde kesinlikle uygulanmaması gerekmektedir. Ayrıca, cilt yanığı sonrasında deride oluşan kabarcıklara temas etmek, deride enfeksiyon oluşmasına ya da bu kabarcıkların cilt lekesi oluşturmasına sebep olabilmektedir. Halk arasında bilinenin aksine, yanık tedavisinde cilde doğrudan yağ uygulanması yağın ısı tutan özelliğinden dolayı beklenen etkiyi göstermeyebilir. Uygulayacağınız yağın, doğru tedavi yöntemi olduğundan emin olmak için doktora danışmanız tavsiye edilmektedir.

Leke tedavileri;

  • Güneş lekesi,
  • Sivilce, akne izleri,
  • Çiller,
  • Malezma gibi cilt sorunlarıyla uğraşan kişilere uygulanabilir. Ama önceden de dediğimiz gibi alanında bir uzman tarafından uygulanması şarttır. 

Cilt lekeleri tekrarlayabilir. Özellikle nodüler akne tipinde karşımıza çıkan cilt lekeleri, sürekli aynı bölgede oluşarak tedavi edilene kadar kendiliğinden iyileşme göstermezler. Bunun yanı sıra çiller, güneş lekeleri, vitiligo ve diğer cilt lekesi türleri de oluşumlarını tetikleyen faktörler sebebi ile tekrar tekrar oluşabilmektedir.