Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi)

Laser spine surgery featured 1024x400 1

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedir?

Daha sık oranlarda 30 yaş altı erkek bireylerde görülen kıl dönmesi, çoğunlukla kuyruk sokumu bölgesinde olmakla beraber sert, ense ya da saç derisi gibi bölgelerden kılların dökülüp deri altına gömülmesi ve orada iltihaplı kistik bir yapı oluşturması anlamına gelir. 

Nadir de olsa kadınlarda da olabilen kıl dönmesi, erkeklerde kadınlara oranla 3 kat fazla görülür. Türkiye’de ise kıl dönmesi vakaları daha çok 15-35 yaş arası erkeklerde yaygındır.

Kıl Dönmesi Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

Başta da belirttiğimiz gibi kıl dönmesi genellikle kuyruk sokumu bölgesinde oluşur. Ancak çok sık olmamakla beraber göbek deliği, kasık bölgesi, yüz, koltuk altı ve parmaklarda da görülebilir.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesi belirtileri, genellikle başta fark edilmez. Zira hastalık oldukça sinsi ilerler. Şimdi başlangıçtan itibaren hastalığın verdiği sinyallere aşağıda göz atabilirsiniz: 

  • Akıntı sorunu nedeniyle iç çamaşırında sürekli bir nemlilik olması
  • Akıntının renginin yeşile ya da kırmızıya (kanlı) dönmesi
  • Akıntıyla beraber gelen kötü koku
  • Makat bölgesinde kaşıntı, yanma ve kızarıklık
  • Başta hafif olup zamanla ağırlaşan ağrı (Gündelik hareketleri kısıtlayacak derecede)
Formu Doldurun Biz Size Ulaşalım
"İlk adımı beraber atalım."
icon phone

Bizi arayın

+9 0546 576 61 91

Sıkça Sorulan Sorular

Kıl dönmesi risk faktörlerinin en önemlisi masa başı çalışma ve hareketsiz yaşamdır. Ayrıca oturma bozukluğu da kıl dönmesine davetiye çıkarabilir. Bu nedenle de hastaların dik oturmaları önerilir. Genel olarak toparlayacak olursak;

  • Fazla kilo,
  • Yetersiz kişisel temizlik,
  • Aşırı terleme,
  • Aşırı tüylü vücut yapısı,
  • Kıl temizliğini jiletle yapmak,
  • Genetik olarak kıl kökü iltihabına yatkınlık, risk faktörleri olarak sıralanabilir. Kişisel hijyeninize ve yaşam tarzınıza dikkat ettiğiniz takdirde bu ihtimali azaltabilirsiniz.

Kıl dönmesi tedavisinde hastalığın evresine göre farklı yöntemler uygulanır. Eğer hastalık başlangıç aşamasındaysa antibiyotik ve ağrı kesicilerle tedavi gerçekleştirilir. En yaygın tedavi yöntemi ise apsenin boşaltılması ile başlar. Apse tamamen boşaltıldıktan sonra özel bir sıvı ile içi temizlenir. 

Ayrıca günümüzde lazer tedavisiyle de kıl dönmesi sorunu çözülebilir. Anestezi uygulandıktan sonra kıl dönmesi yolu temizlenir ve mevcut fistül deliğinden ince bir lazer çubuğuyla iltihaplı bölge yakılır. Operasyon sonrası iyileşme oldukça hızlı olur.

Kıl dönmesinin en etkili tedavi yöntemi ameliyattır. Özellikle kıl dönmesi hastalığı devamlı tekrarlayan hastalara uygulanan yöntemde, apse cerrahi işlemle çıkarılır. Lazerle yapılan ameliyatlar oldukça iyi sonuç verir, günlük yaşama çok hızlıca dönülür 

Kıl dönmesi tedavisiyle ilgili merak ettiklerinizi sormak ve daha detaylı bilgi almak için iletişim sayfamız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.