Gastroskopi

gastroskopi nasil yapilir 1 1000x500 1

Gastroskopi nedir?

Gastroskopi yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının direkt incelenmesini sağlayan bir görüntüleme sistemi. Gastroskopi işlemi, ucunda mikro kamera ve ışık bulunan; ince, yumuşak ve esnek bir tüp olan cihaz yardımıyla gerçekleştirilir.

Gastroskopi neden yapılmaktadır?

  • Yutma güçlüğü, göğüs arkasında yanma ve acı
  • Ağza acı bir tat gelmesi
  • Karnın üst kısmında yanma, ekşime, bulantı ve kusma
  • Tedaviye cevap vermeyen kansızlık sorunu, nedeni belirsiz kilo kaybı
  • Ağızdan kan gelmesi, siyah renk dışkı ya da kusma
  • Mide ve yemek borusu kanserlerinin teşhis edilmesi
  • Mide ülseri, iltihabı ya da bölgedeki tümörlerin tespit edilmesi
  • Polip adı verilen tümörlerin cerrahi işleme gerek kalmadan çıkarılması

Gastroskopi Nasıl yapılır?

Ortalama 15-20 dakika süren gastroskopi işlemi, istenildiği takdirde anestezi ya da sedasyon altında yapılır. Ucunda kamera ve ışık olan gastroskop, hastanın ağzına yerleştirilir. Daha sonra çok dikkatli bir şekilde cihazın yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağına ulaşması sağlanır. 

Anestezi olmasa bile ağrılı bir uygulama olmamakla beraber sadece boğazda biraz baskı hissedilir. İşlem tamamlandıktan sonra gastroskop hastanın ağzından yavaşça çıkarılır.

Formu Doldurun Biz Size Ulaşalım
"İlk adımı beraber atalım."
icon phone

Bizi arayın

+9 0546 576 61 91

Sıkça Sorulan Sorular

Gastroskopi işlemi uygulanmadan önce midenin boş olması gerektiği için işlemden en az 7-8 saat önce hastanın yemek yemeyi bırakması gerekir. Bu noktada doktordan gastroskopi öncesinde detaylı bilgi alınmalıdır. Özellikle kalp, diyabet, anemi ve yüksek tansiyon hastalarının doktorlarını bu konuda mutlaka bilgilendirmelerini tavsiye ediyoruz. Zira doktorunuz gastroskopi öncesinde bu konuda farklı bir bilgilendirme yapacaktır. 

Gastroskopi işlemi yapılacak hastaların uygulama öncesinde 6 ila 8 saat aç olmaları, su dahil olmak üzere hiçbir yiyeceğin tüketilmemesi gerekmektedir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların ise işlem öncesinde bu hapı almamaları gerekmektedir.

Gastroskopi sonrası hasta genellikle hastanede yatmaya gerek kalmadan istediği zaman taburcu edilir. Geçici olarak boğaz ağrısı ve şişkinlik olabilir. Ayrıca gastroskopi sırasında hastaya anestezi verildiyse bu ilaçların etkisinden ötürü araç kullanılmamalıdır. Bunun yanı sıra; gastroskopi sonrasında alkol, sigara, gazi içecek, uyku ilacı ve kahve içilmesi de tavsiye edilmez. Yani bu noktada da doktorunuzun önerilerinizi dinlemeniz ve verdiği ilaçları eksiksiz kullanmanız gerekir.

Endoskopi tüm sindirim sisteminin incelemesi işlemlerine verilen genel bir isimdir. Endoskopi ile yemek borusu, kalın bağırsak ve onikiparmak bağırsağı görüntülenebilir. Gastroskopi ise endoskopi işlemlerinin bir türüdür. Bu işlemde başta da belirttiğimiz gibi yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı incelenebilir. 

Gastroskopi işlemi ile ilgili merak ettiklerinizi sormak ve daha detaylı bilgi almak için iletişim sayfamız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.