Meme Kanseri

photo 1598885159329 9377168ac375 e1656368612950 1173x500 1

Meme Kanseri Genetik Bir Hastalık Mı?

Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerde gelişmektedir. Meme kanallarında görülen meme kanseri duktal ; süt üreten bezlerde görülen meme kanseri lobüler olarak isimlendirilmektedir. Meme kanserinin daha nadir çeşitleri ; medüller karsinoma ve müsinöz karsinoma. Her 8 kadından 1’inde görülen meme kanserinin risk faktörlerinde genetik aktarım, büyük bir yer kaplamaktadır. Meme kanseri hastalarının 10-15%’inde, genetik aktarımlar sonucu meme kanseri meydana gelmektedir. Genetik olarak oluşan meme kanserinin başlıca nedeni: Kanser gelişimini engelleyen BRCA1 ve BRCA2 genlerinde oluşan bozukluk sebebiyle meme kanseri oluşumunun engellenememesidir. Bu gen bozukluğu kalıtsal olarak kuşaktan kuşağa aktarır ve özellikle birinci derece yakınlarda bulunan kanser geçmişi meme kanseri olasılığını artırmaktadır.

Meme Kanserinde Erken Tanı

Meme kanseri şüphesi ya da riski bulunmayan kişilerin, meme kanseri olması durumunda kanserin erken teşhisi için bazı tarama yöntemleri uygulanmaktadır. Meme kanseri tarama yöntemleri 40 yaşından itibaren düzenli olarak yapılması gerekirken, 30 yaşına girmiş her kadının düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi gerçekleştirmesi gerekmektedir. Meme kanseri tarama yöntemleri:

  • Yıllık mamografi
  • Her ay kendi kendine meme muayenesi : Regl bitiminden 4-5 gün geçip göğüsler normal forma döndükten sonra yapılması tavsiye edilmektedir. Menopoza girmiş ya da rahim veya yumurtalık ameliyatı geçirmiş olan kadınların her ay belirli bir gün belirleyip takvime bağlı kalarak kendi muayenesini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
  • Yıllık doktor muayenesi: 40 yaşını geçmiş her kadının aylık düzenli olarak doktor muayenesinden geçmesi tavsiye edilmektedir. Düzenli doktor muayenesi, meme kanseri erken teşhisi için büyük bir önem taşımaktadır.

Meme Kanserinin Kitle Dışındaki Belirtileri Nelerdir?

Meme kanserinin kitle dışında da belirtileri bulunmaktadır. Meme kanseri belirtileri:

  • Memede sert yapılı, zamanla büyüklükleri değişen, ele gelen şişlikler.
  • Memede şekil bozukluğu oluşması. Meme şeklinin ya da boyutunun değişmiş olması.
  • Meme cildinde bozulmalar; kızarıklık,morluk, yara oluşumu, noktasal deri bozuklukları, damarların genişlemesi.
  • Meme başından kanlı veya kansız akıntı gelmesi.
  • Koltuk altında elle fark edilebilen şişliklerin meydana gelmesi.
Formu Doldurun Biz Size Ulaşalım
"İlk adımı beraber atalım."
icon phone

Bizi arayın

+9 0546 576 61 91

Sıkça Sorulan Sorular

Hastaya, meme kanseri teşhisi konulduktan sonra, kanser evresi incelemeler sonucu tespit edilir ve günümüzde uygulanan tedavi yöntemlerinden uygun olanı hasta için seçilir. Bu süreçte, hastanın moral ve motivasyon olarak yüksek tutulması tedavi süreci açısından oldukça önemlidir. Meme kanseri teşhisi konulan hasta, alkol tüketimini bırakmalıdır. Sigara tüketiminden uzak durmalı, doymuş yağ içeren besinlerden kaçınmalıdır. Beslenme düzeni ve alışkanlıkların kanser tedavisine uygun olarak devam etmesi oldukça gereklidir.

Meme kanseri tedavi yöntemleri 4 ana başlıkta ele alınmaktadır. 

  1. Cerrahi
  2. İlaçla tedavi (Kemoterapi)
  3. Işınla tedavi (Radyoterapi)
  4. Hormonoterapi

Uygulanacak olan tedavi türü; hastanın kanser evresine, kanserli dokunun büyüklüğüne, hastanın yaşına ve farklı etkenlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Kanser teşhisi konan hasta, uzman cerrahın incelemeleri ve aktarımları sonucu kendisine uygun tedavi yöntemini tercih etmektedir.

Meme kanseri tedavisinde 2 çeşit cerrahi tedavi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinden ilki olan mastektomi kanserli memenin tamamen alınmasıdır. Cerrahi meme kanseri tedavi yöntemlerinden ikincisi olan lumpektomi ya da bir diğer adlandırmayla geniş eksizyon tedavi türünde, kanserli doku ve çevresi meme muhafaza edilerek çıkarılır. Mastektomi ameliyatı sırasında, meme tamamen alınırken meme cildi korunarak aynı ameliyat sırasında meme rekonstrüksiyonu (memenin yeniden yapılması işlemi) gerçekleştirilebilir. 

Memede kanserli doku tespit edilirken memeye, özel bir mavi boya/radyoaktif madde enjekte edilerek memenin lenf haritası çıkarılır. Tümörlü dokular lenf haritası üzerinde kendilerini belli eder böylelikle kanserin bulunduğu bölgeler tespit edilmiş olur. 

Lenf taraması sırasında koltuk altı lenflerinde de tümör tespit edilmesi durumunda koltuk altı lenflerinin de temizlenmesi gerekmektedir.

İlaçla tedavide yani kemoterapide hastaya, kanser hücrelerini öldüren ilaçlar uygulanmaktadır. Genellikle tedavi süreci 3 haftada bir toplamda 4-6 hafta arası bir zaman dilimini kaplamaktadır. Tedavi sürecinde kullanılan ilaçların miktarı ve tedavi süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Memenin tümünün alınmadığı cerrahi işlemlerin ardından çoğu hastaya  radyoterapi uygulanmaktadır. Memenin tamamen alındığı mastektomi ameliyatları sonrası ise tümörün kimi özelliklerine göre ya da lenf bezlerine yayılması durumuna bağlı olarak radyoterapiye başvurmak gerekebilmektedir.

Hormon duyarlı olarak oluşan tümörlerin tedavi edilmesi için uygulanan hormonoterapi yönteminde, meme kanseri tedavisi sırasında östrojen hormonunun etkisini bloke edici ilaçlar hastaya uygulanmaktadır. İlaçlar ağızdan ya da enjeksiyon yardımı ile vücuda alınabilmektedir.

Meme Kanseri Tedavisinin Yan Etkileri Var Mı?

Meme kanseri tedavisinin yan etkileri uygulanan tedavi yöntemine göre değişiklik göstermektedir.

  • Cerrahi tedavi yöntemlerinin yan etkileri
    • Riski az olsa da enfeksiyon ve kanama. Doktorunuz ile iletişime geçmeniz tavsiye edilmektedir.
    • Memenin tamamen alındığı operasyonlar sonrası boyun ve sırt ağrısının yaşanması. Geçici bir durumdur.
    • Deride gerginlik hissi. Zamanla düzelecektir fakat rahatsızlık yaşatması durumunda egzersizler ile rahatsızlık azaltılabilir.
    • Sinir incinmesi veya kesilmesi sonucu kolda veya memede oluşan uyuşma ve karıncalanma hissi. Genellikle birkaç hafta içerisinde rahatsızlık kendi kendine geçer. Daha uzun sürmesi durumunda doktorunuz ile iletişime geçiniz.
  • İlaçla tedavi ve hormonoterapinin yan etkileri
    • Adet kesilme problemleri yaratabilir.
    • Ateş,aşırı terleme,uykusuzluk. Östrojen hormonunun baskılanması sonucu oluşmaktadır.
    • Menopoza girme sürecini hızlandırabilmektedir.
    • Menopoza giren hastalar, menopoza girerken yaşadıkları rahatsızlıkları tedavi sonrası daha yoğun bir biçimde tekrar yaşayabilir.
  • Işınla tedavinin yan etkileri
    • Ciltte yer yer renk farklılıkları
    • Deride kaşıntı ve kuruma

Meme kanseri tedavi süresi uygulanan yönteme, hastanın bulunduğu kanser evresine, hastanın yaşına, kanserli dokunun büyüklüğüne ve pek çok farklı etkene bağlı olarak değişmektedir. Meme kanseri ameliyat süresi 1-6 saat arasında değişiklik göstermektedir.

Memesi mastektomi yöntemiyle alınan hastalara, kanser tedavisi için uygulanan ameliyat sırasında ya da kişi iyileştikten sonra estetik cerrahlar yardımı ile yeniden meme yapılabilmektedir.

Meme kanseri tedavisi olan hastaların 70%’i, tedavi süreci tamamlandıktan sonra yaşadıkları cinsel ve psikolojik problemleri, uzmanlar eşliğinde sorunları ortadan kaldırıyor ve süreci atlatabiliyor. 

Meme kanseri tedavisi sonrası düzenli egzersize devam edilmeli, oluşturulan beslenme düzenine sadık kalınmalı ve endişeden uzak durulmalıdır. Ayrıca kontrollerinizi ihmal etmemeniz gerekmektedir. Çünkü meme kanseri 3 yıl içerisinde nüksetme riski taşımaktadır.