Ketojenik diyet çok düşük miktarlarda karbonhidrat ile birlikte yüksek miktarda yağ barındıran bir diyet türüdür. Bu diyette temel amaç kilo vermek ve sağlıklı bir yaşam sürmektir. Yüksek miktarda yağ ve çok az karbonhidrat aldığınız bu diyette günlük olarak almanız gereken karbonhidrat miktarında çok sıkı bir sınırlama söz konusudur. Diyeti uygulayanlar karbonhidrat yerine yağ odaklı beslenirler.
Karbonhidrat çok sınırlı alındığı için vücutta ketozis isimli metabolik duruma geçiş söz konusudur. Bu durum ortaya çıktığı anda vücutta enerji kaynağı olarak yağ yakımı olur. Karaciğerde bulunan yağlar ketonlara dönüşür ve beynin gerek duyduğu enerjinin üretimi bu şekilde olur. Ketojenik diyetin önemli bir sonucu kan şekeri ve insülin düzeylerinin düşmesidir.
Kan şekeri ve insülin miktarları düştükçe vücut sağlık açısından daha zinde olur. Aralıklı açlık olması vücudun ketosis durumuna daha kolay geçmesini sağlar. Diyette gün içinde 8 saat boyunca yemek yenebilir ama 18 saat süreyle kalorisiz içecekler dışında bir besin girişi olmaz. Bu kan şekerini ve insülin seviyelerini düşürür. Sonuç olarak vücutta yağ yakımı bu süreçten sonra başlar.
Ketojenik Diyetin Sağlık Faydaları Nelerdir?
Ketojenik diyet faydaları dikkate alındığında öncelikle kilo vermek sayılabilir. Az yağ alımını hedefleyen diyetler gibi yüksek etki gösteren bu diyette yüksek oranda yağ ve protein tüketimi tokluk hissi oluşmasını sağlar. Diğer diyetlerde ortaya çıkan açlık hissi yoktur ve bu diyette kalori takibi yapılması da gerekmez.
Ketojenik diyetin en önemli faydalarından biri tip 2 diyabet hastalığını engellemesidir. Vücutta yer alan fazla yağlar gizli şeker, tip 2 diyabet ve bazı metabolik hastalıklara yol açabilir. Ketojenik diyet vücutta fazla yağların yakılmasını sağlar. Bu da kan şekerini düşürür ve insülin duyarlılığının artmasında etki gösterir.
Bu diyetin diyabeti önlemeye ek olarak diğer bir yararı diyabet tanısı olan ve yüksek kan şekeri durumu yaşayan kişilerde de fayda sağlamasıdır. Bu diyeti uygulayan bir diyabet hastası uzun süre boyunca kan şekeri kontrolü konusunda başarı elde edebilir. Özellikle son 3 aylık ortalama HbA1c test sonuçları düşük çıkacaktır.
Ketojenik diyetin kilo verme yanında diyabet ve metabolik hastalıklar dışında bazı hastalıkların iyileşmesini sağlar. Kalp hastalıkları, kanser, epilepsi, Alzheimer, Parkinson, polikistik over sendromu gibi hastalıklar açısından da faydaları bulunur.
Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?
Ketojenik diyet öncelikle uzman bir diyetisyen eşliğinde yapılmalıdır. Diyete başlamadan önce kişinin uygun olup olmadığı konusunda bir ön değerlendirme yapılmalıdır. İnternetten hazır olarak alacağınız diyet listesi size uygun olmayabilir. Keto diyetinde en önemli özellik yağ temelli beslenmenin olmasıdır. Kan yağı yüksek olan kişiler için uygulanamayacak bir diyettir.
Bu diyeti yaparken öncelikle karbonhidrat alımını azaltmak gerekir. Sonraki adım ise yağ alımının arttırılmasıdır. Bu süreçte hangi besinleri alacağınız ve hangi besinlerden uzak duracağınız sizin için hazırlanan özel diyet listesinde belli olacaktır.
Diyette yer alan günlük karbonhidrat, protein ve yağ miktarı uygulayacak olan kişinin genel sağlığı, yaşı ve kilosu gibi özelliklere göre özel olarak ayarlanır. Diyet sırasında besinlerin oranı ve gramajı çok önemlidir. Uzman doktor ve diyetisyen bu konuda sizlere yardım olacaktır. Kan testi ve idrardaki keton cisimciği miktarına göre gramajalar belirlenir. Tetkikler yapıldıktan sonra uygun görülen her birey ketojenik diyete bağlayabilir. Bu diyetin uygulaması zor ve riskli olduğundan kendi başınıza bağlamamanız gerekir.
Ketojenik Diyette Nelere Dikkat Edilmeli?
Ketojenik diyet uygulaması sırasında menü dışında olan bir yiyeceğin tüketilmemesi önemlidir. Aynı zamanda listede yer alan besinler doğru miktarda alınmalı. Diyeti uygularken alınan tüm besinlerin tartılması tavsiye edilmektedir. Yemek tabağınca yer alan yiyeceklerin tamamı silikon bir spatula ile sıyrılırsa tam gramajda beslenme sağlanır.
Aynı zamanda öğünlerin zamanlarına uymak da önemlidir. Kişi günlük olarak alması gereken sıvı miktarına mutlaka uymanız gerekiyor. Bunun yanında doktor onayı olmadan bir ilaç varsa tüketilmemesi gerekiyor. Tükettiğiniz ürünlerde gizli karbonhidratlar olabilir. Bu yüzden etiket bilgilerini okumalı ve bir besin tüketirken uzmanlara danışmalısınız.
Ketojenik Diyeti Kimler Yapamaz?
Ketojenik diyet sırasında yağ alımı çok olduğundan lifli besin tüketimi yok sayılabilir. Bu noktada kabızlık tarzında sindirim ve bağırsak sorunları ortaya çıkabilir. Aynı zamanda enerji kaynağı yağlar olduğu için serbest yağ miktarı arttıkça yetersiz posa alımı kan kolesterol düzeyi ve kan lipitlerini arttırır. Kan ve damar hastaları için bu bir risk faktörüdür. Öncelikle kan kolesterol seviyesi yüksek olan kişiler bu diyeti uygulamamalıdır.
Ketojenik diyet karaciğerde bir miktar yüke neden olur. Bu yüzden karaciğer hastalıkları olan kişiler de bu diyetten uzak durmalıdır. Çünkü bu diyeti uzun süre uygulayan kişilerde karaciğer yetmezliği ortaya çıkma riski fazladır. Açlık tablosu geliştikçe vücudun açlığını gidermesi için metabolik hızı yavaşlatması söz konusudur. Vücutta metabolizma yavaşladıkça diyet bırakıldığında tekrar tüm verilen kilolar geri alınabilir.
Beyinde temel enerji kaynağı olarak glikoz kodludur. Ketojenik diyet sırasında enerji karbonhidrat dışında kaynaklardan alındığı için glikoz dolaylı yoldan alınıyor. Bu durum bilişsel fonksiyonlarda yavaşlama ve gerilemeye yol açabilir. Ketojenik diyet zararları ortaya çıkabileceği için tetkik yapıldıktan sonra uzmanların önermediği ve uygun görmediği kişiler bu diyeti uygulamamalıdır.
Ketojenik Diyet Ne Kadar Süre Yapılmalı?
Ketojenik diyetin ne kadar sürmesi gerektiği net olarak ifade edilemez. Çünkü diyet kişiye özeldir ve beslenme planı süresi kişiye göre değişir. Vücudun ketozise girme süresi herkeste farklı olduğu için size özel süre uzmanlar tarafından belirlenecektir. Ketojenik diyet yasaklar olduğu için zor bir diyettir.
Ketojenik beslenmede ortalama 2-7 gün içinde etki ortaya çıkmaya başlar. Düşük miktarlarda karbonhidrat tüketimi olan bir beslenme programı birkaç hafta devam etmelidir. Bazı hallerde özellikle profesyonel sporcular daha uzun süre bu diyeti yapabilirler.
Vücudunuzun ketozis durumuna gelişi yaş, beslenme programı, cinsiyet, vücut tipi, aktivite durumu, genetik durumlar gibi etmenlere bağlı farklı olur. Aç karnınıza egzersiz yaparsanız ve tüketilen karbonhidrat miktarını önemli ölçüde sınırlarsanız ve daha çok miktarda su alırsanız diyet süresi kısalacaktır.
Allurion Mide Balonu ile Ketojenik Diyet Uygulanabilir Mi?
Mide balonu zayıflama uygulamaları açısından çok yaygın başvurulan bir yöntemdir. Zayıflamak istiyorsanız ve ameliyatsız bir tedavi seçeneği olmasını istiyorsanız Allurion mide balonu yöntemini deneyebilirsiniz. Bu yöntemde ciddi oranda kısa süre içinde kilo vermek mümkün olur.
Ketojenik diyet yapmak isteyenler için merak edilen sorulardan biri de Allurion mide balonuyla bu diyetin yapılıp yapılamayacağıdır. Bu diyet uygulamasını Allurion mide balonundan sonra yapabilirsiniz. Buradaki en önemli etmen diyet sürecinin en önemli adımlarından biri kişinin uygun bir aday olmasıdır. Bu nedenle ketojenik diyet listesi yapılacak bir değerlendirmeden sonra verilir. Bu noktada kişinin uygun bir aday olması ve diyet listesi tetkiklerden sonra uzmanlar eşliğinde belirlenir. Yapılan değerlendirmelerden sonra mide balonu olan bir kişi bir engel olmadığında kolayca bu diyeti yapabilir. Diyetten sonra istenen düzeyde kilo vermek mümkün olabilir.