Obezite, kişinin vücudunda yağ kitlesinin yağsız olan kitleye göre çok daha fazla olması olarak tanımlanabilir. Kısaca obezite durumu kişinin boyuna göre kilosunun aşırı düzeyde fazla olması olarak nitelendirilebilir. Dünyada ve ülkemizde obezite her geçen gün daha fazla artıyor ve sürekli olarak bu sayı da artıyor. Obezitenin en önemli sonuçlarından biri de ortalama hayat süresi uzadıkça hayat kalitesini düşürmesidir.
Bu durum kişinin üretim kapasitesini azaltan ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Obezite genel sağlığı bozacak düzeyde anormal yağ birikmesine yol açar. Obezite hesaplama sırasında vücut kitle endeksi hesaplanır. Bunun için boy ve kilo üzerinden değerlendirme yapılır. Vücut kitle endeksi hesaplamasında değer 30’dan fazla ise obez, 40’tan fazla ise morbid obez tanımı yapılır.
Obezite Nasıl Önlenir?
Obezite dünyada en fazla görülen hastalıklar listesinde en üst sıralarda yer alıyor. Obezite hipertansiyon, tip 2 diyabet, hiperlipidemi kalp hastalığı gibi durumlara yol açar. Bu nedenle obezite hastalarının yaşam süresi normal kişilere göre 10-15 yıl daha kısa olur. Bu nedenle de sağlıklı beslenme ve obezite dengesini kurarak bu durumu engellemek mümkün olur. Aynı zamanda aktivite alışkanlıklarının düzenlenmesi ve sürekli olarak hareket halinde olunması gerekir.
Obezite hastalıklarını engellemek için özellikle de aileden genetik olan kişilerde biraz daha dikkatli olmak gerekir. Obeziteden korunmak için fazla kilolardan sıyrılmak ve düzenli olarak kilo kontrolü yaparak gerekirse bir uzmandan destek almak gerekir.
Raf ömrü uzun olan ve hazır gıdalar tüketilmemelidir. Doğal olmayan şekerler ve günlük tuz alımı sınırlı olmalıdır. Sağlıklı pişirme teknikleriyle yapılan besinler tüketilmelidir. Aynı zamanda gün içinde vücut için gerekli olan su alınmalıdır. Yemek yeme alışkanlığı gerekirse değişmeli ve yavaş yeme alışkanlığı kazanılmalıdır. Yağ alımı sınırlanmalı ve doymuş yağlar mümkün olduğunda kısıtlanmalıdır. Alkol sınırlanmalı ve her besin grubundan dengeli beslenmek gerekir. Sebze ve meyveler mutlaka mevsiminde tüketilmelidir.
Obezite Belirtileri Nelerdir?
Obezite belirtileri erken dönemde hastalığın belirlenmesini sağlar. Erken dönemde tedavide ve sağlıklı yaşamda çok önemlidir. Obezite riski olan kişiler genellikle aynı belirtileri yaşar. Bu belirtiler şöyle sıralanabilir;
- Aşırı düzeyde terlemeye başlama
- Uyku bozuklukları yaşama
- Yemek yemede daha fazla istek olması
- Nefes alma problemlerinin görülmeye başlaması
- Eskiye göre daha kolay ve çabuk yorulma
- Ayaklarda şişlikler oluşması
- Sırt bölgesinde ağrıların görülmesi
- Karın ve bel bölgesinin eskiye göre yağlanması ve inatçı yağların olması genel olarak sayılabilir.
Obezitenin ilk belirtileri vücutta yağlanmanın daha fazla olmaya başlamasıdır. Obezitenin anlaşılması için boy kilo oranı olan vücut kitle indeksidir. Obezite hesaplardan kilogram cinsinden vücut ağırlığı boya bölünmesidir.
Obezite Teşhisi Nasıl Konulur?
Obezite teşhisi koyulabilmesi için öncelikle vücut kitle endeksi hesaplanması gerekir. Vücut kitle endeksine göre obezite teşhisi ortaya çıkar. Aynı zamanda hastanın geçmiş yaşam öyküsü ile birlikte yaşadığı problemler de doktorlar tarafından bilinmelidir. Vücut kitle endeksi tek başına yeterli bir tanı aracı olmaz. Aynı zamanda bel çevresi de ölçülür. Obeziteye bağlı olarak ortaya çıkabilecek hastalık riskleri bu şekilde değerlendirilir.
Obezite bazı hastalıklara yol açabiliyor. Bu hastalıklar da tanı açısından değerlendirme aracı olabilir. Öncelikle tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon en önemli risk faktörleri arasındadır. Bunun yanında karaciğerde yağlanma, kan yağı ve kolesterolün yüksek olması da teşhis için yardımcı olabilir.
Obezite riski olan kişilerde damar sertliği gibi kalp damar hastalıkları görülebilir. Bunun yanında uyku apnesi ve eklem bozuklukları da gözlenebilir. Kadınların yumurtalık kisti ve adet düzensizliği olabilir. Aynı zamanda aşırı tüylenme görülebilir. Depresyon ve bazı kanser türleri de görülebilecek durumlar arasındadır Erkeklerde gömük penis ve hormon problemleri söz konusu olabilir. Her kilo problemi obezite olarak görülmemelidir.
Vücut kitle endeksi 30’un üzerinde olursa obezite araştırılır ve yapılacak tetkikler ile fiziksel muayene sonucunda tanı koyulabilir.
Obezite Neden Olur?
Obezite nedenleri çok çeşitli olabilmektedir. Obezitenin ortaya çıkmasında en büyük risk faktörleri hareketsiz bir yaşam stilinin olması ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının bulunmasıdır. Öncelikle aşırı düzeyde ve yanlış beslenme olursa obezite riski vardır. Kişi aynı zamanda fiziksel aktiviteleri de yetersiz yapıyorsa daha çok tehlike altında olur.
Yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi de önemli nedenler arasındadır. Sosyo-kültürel durumlar ve gelir durumları da dolaylı nedenler olabilir. Aynı zamanda genetik ve psikolojik faktörler de obeziye yol açabilir. Aynı zamanda hormon ve metabolizma bozuklukları da kişiyi riskli duruma getirir.
Aynı zamanda kişinin çok yaygın olarak enerji seviyesi düşük diyetler uygulaması ve sigara ile alkol bağımlısı olması da obeziteyi beraberinde getirebilir. Antidepresan gibi bazı ilaçlar kilo alımını tetikleyerek obeziteye yol açabilir. Kadınlarda çok sayıda doğum yapma ve yapılan doğumları sık aralıklarla olması da obeziteye yok açabilir. Aynı zamanda anne sütünü yetersiz alan çocuklar da obezite riski altındadır.
Obezite Nasıl Tedavi Edilir?
Obezite tedavisi için öncelikle planlı ve disiplinli olmak gerekir. Bu süreçte hastaya en uygun tedavinin uygulanması gerekir. En yaygın tedavi yöntemi diyet ve egzersiz uygulamalarıdır. Bu süreç uzman bir diyetisyen eşliğinde yapılmalıdır. Burada günlük alınması gereken kalori miktarına göre bir diyet programı hazırlanır. Diyet ile birlikte kilo verme süreci artabilir ancak diyet bırakıldığında kişi eski haline geri dönebilir ve daha fazla kilo alabilir. Bu nedenle de yeme alışkanlıkları sürekli olarak değiştirilmelidir.
Egzersiz tedavisi de kilo vermede en etkili süreçtir. Zayıflamaya yönelik bir program uygulanırken egzersiz olmazsa olmazdır. Egzersizi tek başına yapanlar bile orta düzeyde kilo verebilir. Düzenli egzersiz ile birlikte metabolizma hızı artar ve harcanan enerji daha fazla kilo vermeyi sağlar. Ancak egzersiz tek başına obezitede yeterli kiloyu verdirmez. İstenen kiloya geldiğinizde tekrar egzersize, düzenli yaşama ve sağlıklı beslenmeye devam etmelisiniz.
Obesite tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavisi de vardır. Ancak kullanılacak ilaçların sağlık olarak güvenilir olduğu kanıtlanmalıdır. Aynı zamanda ilaçlar bakanlık onaylı olmalı ve yan etkisi olmamalıdır. Ek olarak bağımlılık yapmaması da önemlidir. Obezite ilaçları diyet ve egzersizle birlikte kullanılabilir. Ancak ilaç kullanımı mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır.
Bunun yanında obezite tedavisinde cerrahi müdahaleler de tercih edilebilir. Aynı zamanda mide balonu gibi ameliyatsız tedavi seçenekleri de vardır. Obezite engel oranı ve kişinin durumu dikkate alınarak kişiye özel tedavi planlanabilir.
Allurion Mide Balonu ile Obezite Tedavisi
Allurion mide balonu ile obezite tedavisi cerrahi olmayan tekniklerle yapılan bir işlemdir. Kontrollü bir diyet uygulanarak kilo kaybı sağlanır ve mide balonu tedavisi ile daha etkili ve kısa sürede kilo vermek mümkün olur. Allurion yutulabilir özellikte olan mide balonu diğer mide balonlarıyla aynı etkidedir. Hacmi ile mide boşalma süresini uzatması uzun süre tokluk hissi olmasında etkilidir.
Daha az porsiyon yiyerek daha tok hissedebilirsiniz. Daha az kalori alarak daha çok kilo verebilirsiniz. Allurion balon tıbbi bir prosedür gerektirmez. Hap şeklinde yutulur ve birkaç ay sonra doğal olarak mideden atılır. Obezite tedavisi için çok etkili bir uygulamadır.