Kolonoskopi, kalın bağırsağı ve rektumu incelemek için yapılan bir işlemdir. Kolonoskopi, anüs yoluyla rektuma bir kolonoskop yerleştirilerek gerçekleştirilir. Kolonoskop, kamera ve ışık kaynağı içeren esnek bir tüptür. Kolonoskop rektuma sokulur ve kalın bağırsak incelenir. Gerekirse kolonoskopi sırasında doku örnekleri alınabilir.
Kolonoskopi, aşağıdaki hastalıkları teşhis etmek için yapılmaktadır;
Kolonoskopi sedasyon altında yapılır. Hastaya damar yolu ile sakinleştirici verilir. Hasta uyanıktır ancak işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmez. Kolonoskop anüs yoluyla rektuma sokulur. Kolonoskop yavaş yavaş kalın bağırsağa ilerletilir. Doktor kolonoskoptaki kamera ile kalın bağırsağı inceler. Gerekirse kolonoskopi sırasında doku örnekleri alınabilir. Kolonoskop yavaşça geri çekilir ve işlem tamamlanır. İşlem sonrası hasta bir süre takip edilerek taburcu edilir.
+9 0546 576 61 91
Diyabet hastaları kolonoskopi öncesi hazırlık döneminde kan şekeri seviyelerine dikkat etmelidir. Şeker hastaları işlemden 1 gün önce şeker ilaçlarını almayı bırakmalıdır. Şeker hastaları hazırlık döneminde kan şekerlerini yakından takip etmelidir.
İşlemden sonra hasta 2 saat boyunca bir şey yememeli ve içmemelidir. Hasta işlemden sonra 24 saat araç kullanmamalıdır. Hasta işlemden sonra 24 saat alkol almamalıdır. Hasta işlemden sonra 24 saat kan sulandırıcı ilaç kullanmamalıdır. Hasta işlemden sonra 24 saat boyunca nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar almamalıdır.
Kolonoskopinin riskleri arasında kolon perforasyonu, kanama ve enfeksiyon bulunur.
© 2022 Op. Dr. Ebru Asmaz
Web Tasarım ve SEO Diji360 tarafından sağlanmıştır.