Safra kesesi, karaciğerin alt kısmında bulunan küçük keseye verilen isim. Safra kesesi, karaciğerde üretilmiş olan safraları biriktirerek yemek sonrasında ince bağırsağa yönlendirir. Safra kesesi oldukça hassas bir organ olduğu için de farklı nedenlere bağlı olarak toplumda çok sık karşılaşılan safra kesesi hastalıkları ortaya çıkabilir.
Safra kesesi hastalıkları zamanında, doğru bir şekilde tedavi edilmedikleri takdirde kişinin hayat kalitesini düşüren olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Safra kesesi hastalıklarının belirtileri genellikle birbirine benzer. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir;
+9 0546 576 61 91
Safra kesesi hastalıkları farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bunları genelleyecek olursak belli başlı risk faktörleri karşımıza çıkar. Risk faktörlerini ise aşağıda inceleyebilirsiniz:
Safra kesesi hastalıklarını teşhis etmek için laboratuvar testleri ve ultrason veya endoskopik ultrason gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır. Özellikle safra kanallarını taş için kontrol etme sürecinde MRI ve endoskopik yöntemler fazlasıyla kullanılır.
Yukarıda sıraladığımız semptomların gözlemlendiği safra kesesi hastalıkları için farklı tedavi seçenekleri uygulanabilir. Safra kesesi taşı söz konusuysa öncelikli olarak enfeksiyonu gidermek için antibiyotikler kullanılır. Daha sonra ise cerrahi yöntemlere başvurulur.
Safra kesesini direkt olarak almak gerektiğinde laparoskopi yöntemi kullanılır. Bu yöntemde küçük cerrahi aletler ve kamera yardımıyla işlem yapılır.
Safra kesesi taşı çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonlar genellikle şunlardır:
Safra kesesi hastalıkları tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi sormak ve daha detaylı bilgi almak için iletişim sayfamız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
© 2022 Op. Dr. Ebru Asmaz
Web Tasarım ve SEO Diji360 tarafından sağlanmıştır.